Sander Knol

"Ga er open in en zorg voor een goede connectie met de leerlingen, dat zal altijd in je voordeel zijn."

Sander Knol is conciërge en roostermaker op het Oscar Romero. Zijn leukste herinnering aan die tijd? De leerlingen die op zijn verjaardag voor de deur stonden.

Sander, hoe zorg jij voor een goede band met de leerlingen?

“De connectie met de leerlingen is voor ons als conciërge best wel makkelijk. Wij lopen tijdens de pauzes door de aula’s om te surveilleren en dan maak je al gauw een praatje. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het weekend en hoe het bij de handbal of voetbal is gegaan.”

En hoe zit dat precies met die verjaardagsvisite?

“Er was jaren terug een groepje leerlingen bij mij uit het dorp en die hadden via via ontdekt wanneer ik jarig was. Toen stonden er op mijn verjaardag opeens 12 leerlingen voor de deur. Die kwamen gezellig een taartje eten.”

Je hebt ook met jongeren gewerkt voordat je conciërge werd. Helpt dat in jouw werk?

“Ik heb bij ons in het dorp veel vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende jeugdverenigingen en ik geef al jaren voetbaltraining. Het werken met jongeren beviel me altijd wel, dus toen deze functie op mijn pad kwam paste dat meteen heel goed. Er zijn altijd pubers die niet meteen luisteren als je iets van ze vraagt, maar als je op een normale manier met ze in gesprek gaat lost dat zich ook wel weer op. Dat is op het voetbalveld precies hetzelfde als op school.”

Hoe is het om op Oscar Romero te werken?

“Het is hier altijd heel gezellig. De samenwerking met mijn collega’s is heel goed en we zullen elkaar altijd helpen als er wat is. We doen daarnaast ook leuke dingen samen. Zo hebben we op school een personeelsvereniging, De Bouwstenen. Daar ben ik de voorzitter van en dan hebben we eens in de zoveel tijd een borreltje op de vrijdagmiddag. Dan doen we een pubquiz of een stadsquiz door Hoorn. Ik ben er eigenlijk best trots op dat de sfeer zo goed is en dat het zo’n leuke school is.”

Je bent ooit begonnen als conciërge, maar inmiddels ben je ook roostermaker. Kun je iets vertellen over die ontwikkeling?

“De ontwikkelingsmogelijkheden op het Oscar zijn uitstekend. Je krijgt hier de kans om je te verdiepen in andere dingen, zoals ik met het vak roostermaker heb gedaan. Daar heb ik toen een opleiding voor kunnen doen. Het roosteren is heel goed te combineren met het conciërgewerk, dus ik ben heel blij dat ik die stap gezet heb.”

Hoe ziet de werkweek van een conciërge/roostermaker eruit?

“Ik start op tijd om de school te openen. Dan zorg ik dat het printwerk klaar is voor mijn collega’s, zodat die de dag goed kunnen beginnen. Als er ziekmeldingen zijn onder collega’s pas ik het rooster aan en daarna begint de rest van mijn werkdag. En die is elke dag anders, het is altijd weer een verrassing wat de dag brengt. Dat vind ik er juist zo leuk aan.”

En hoe is jouw balans tussen werk en privé?

“Die heb ik naar mijn gevoel goed onder controle. Als ik hier de deur uit stap, kan ik het vaak ook loslaten. Als roostermaker check ik weleens mijn mail in het weekend en dan pas ik soms alvast iets aan, maar dat is niet heel veel extra werk. Ik kan het goed scheiden en dan heb je ook je tijd voor je privéleven.”

Heb je een tip voor nieuwe collega’s?

“Ga er open in en zorg voor een goede connectie met de leerlingen, dat zal altijd in je voordeel zijn. En geniet vooral van alles wat hier op school gebeurt, want het is elke keer weer anders.”

Video afspelen

Share:

Share

Word jij mijn collega?

Bij het Tabor College vinden we het belangrijk om respectvol samen te werken om zo te blijven leren en ontwikkelen en van en met elkaar te leren. Past dat bij jou?

Meer ervaringen

Pascal de Haas

"Ik wilde niet zomaar Geschiedenis geven. Juist het tweetalige aspect vind ik interessant."

Rolinda Sijm

"Ik vind het belangrijk dat leerlingen zich welkom voelen en dat ze altijd bij mij langs kunnen komen."

Younes Bekkaoui

"Probeer vooral geen rol te spelen. Leerlingen prikken daar heel makkelijk doorheen."
Tabor College bestaat uit drie locaties: